Det är upp till varje vårdgivare vilken behandlingsmetod som är bäst för dig. De fysioterapeuter som är utbildade i att sätta akupunktur hos oss är Annika Lövgren, Helena Engberg, Helene Martinsson, Milad Fard, Saya Kader Ertman, Stina Gustafsson och Victoria Fogelblad.
Ursprungligen härstammar denna flera tusen år gamla behandlingsmetod från Kina. Modern västerländsk forskning har delvis funnit vetenskapliga bevis för de effekter som den kinesiska filosofin beskrivit. Genom Socialstyrelsens godkännande 1984 har akupunktur fått sin givna plats som en behandlingsmetod mot smärta och vissa sjukdomstillstånd inom den svenska sjukvården.
Vid akupunktur sticks tunna sterila engångsnålar in i särskilda akupunkturpunkter belägna i muskulatur, senor eller bindväv. Behandlaren stimulerar sedan närliggande nerver och vävnaden man har stuckit igenom att vrida på nålen. Det uppstår då en speciell känsla som kan kännas pirrande, utstrålande eller domnande. Denna nålkänsla kallas Deqi och är viktig för att få resultat av behandlingen. Deqi framkallas oftast 1-3 gånger under behandlingen som pågår i 20-30 minuter/tillfälle. Vanligtvis används 5-12 nålar/behandling som utförs 1-2ggr/vecka.
Behandlingseffekt märks efter att den upprepats några gånger och utvärderas efter fem tillfällen. Vid god effekt fortsätter behandlingen till en full serie 8-10 tillfällen beroende på hur regelbundet den har utförts. För långa uppehåll mellan behandlingstillfällen kan innebära att effekten minskar.
När nålarna sticks in i akupunkturpunkterna skickas nervimpulser från det behandlade området via ryggmärgen till hjärnan. Hjärnan svarar på stimuleringen och det ökade antalet impulserna från nerverna genom att börja producera olika ämnen tex endorfiner som bland annat bidrar till att minska smärta. Även blodcirkulationen ökar lokalt i det område där nålen är placerad. Efter akupunkturbehandling upplever många att musklerna känns avspända och att de känner sig lugnare i sinnet. Effekterna av akupunktur liknar till stor del det man kan se vid muskelarbete.
Akupunktur har i princip inga biverkningar men direkt efter en behandling kan man ibland känna sig trött eller upprymd. De symtom som behandlas kan också förstärkas i inledande behandlingar för att sedan minska. Ibland kan mindre blodkärl punkteras och resultera i ett blåmärke.