Mindfulness

Vad är mindfulness?

Mindfulness har rötter i buddhistisk livsfilosofi och praktik. Det är den medvetenhet som uppstår när vi avsiktligt ägnar uppmärksamhet åt den upplevelse som uppenbaras från ögonblick till ögonblick, utan att värdera det vi upplever. Inom västerländsk medicin har man tagit bort de religiösa inslagen och utvecklat koncept där man övar uppmärksamhet och medvetenhet med hjälp av kortare meditationer och vardagsövningar.

Mindfulness är egentligen en mänsklig förmåga vi redan har. Att vara mindful handlar om att vara fullt medveten om vad som sker i nuet, att vara villig att möta det med öppenhet, acceptans och utan att värdera det som sker. I mindfulnessutövandet är vänlighet och medkänsla med sig själv och andra inbyggd i det icke dömande förhållningssättet så det är i hög grad att visa omsorg med sig själv och andra.

Det är mycket som pockar på vår uppmärksamhet så att träna upp vår förmåga att styra den och hålla kvar den på det vi i stunden vill fokusera på kan vara mycket hjälpsamt. Oavsett din livssituation och oavsett om du är frisk eller sjuk kan du med träning minska din stress och ditt lidande samt öka din livskvalité. Medvetenhet, självledarskap och självomsorg fodras idag för att bibehålla och främja hälsa, även den existentiella hälsan.

Hur går mindfulnessbehandlingen till?

Mindfulnessbaserad behandling kan ske individuellt eller i grupp. Gruppbehandlingen består av 8 tillfällen à 90 minuter med både teori och praktik, även hemövningar med hjälp av en e-kurs. Du får ta del av teorimodeller som används inom psykologi och neurovetenskap och du får lära dig att meditera. Dessutom uppmuntras du att föra in mindfulness i vardagen.

Både grupp- och individuell behandling med mindfulness innehåller även ACT (Acceptance and Comittment Therapy). ACT som är en del av tredje vågens beteendeterapi, ger svar på frågor som: Varför är det så svårt att vara lycklig? Varför lider människor? Vad kan vi göra för att leva ett rikt och meningsfullt liv och samtidigt nå acceptans för den smärta som är en oundviklig del av att vara människa?

Vilka effekter kan man se vid mindfulnessträning?

Runt om i världen forskas det kring mindfulness och dess effekter och man har kunnat studera effekter som ökat fokus och bättre uppmärksamhet, minskad stress, bättre sömn och ökad självinsikt. Du blir bättre på att hantera förändringar i livet. Ny forskning visar på att bara 10-minuters daglig mindfulnessträning förbättrar mental hälsa, minskar depressionssymtom och främjar hälsosammare vanor.

Är det något mer jag behöver veta inför Mindfulnessgrupp?

Själva avspänningseffekten kommer för många ofta med en gång men som med så mycket annat är det olika från person till person. Och varje övningstillfälle är unikt. Grundinstruktionen brukar vara: Ha inga speciella förväntningar – se vad du upptäcker! Med all träning så gäller det att ju längre du tränar dess bättre blir effekterna av din träning. Att träna uppmärksamhet och medvetenhet tar tid och ett visst mått av tålamod krävs ofta. Kom i varma, sköna kläder men du behöver inte byta om.

För att boka in dig på en mindfulnesskurs ser vi gärna att man har ett individuellt besök hos en fysioterapeut innan, för att vi ska ha en grund i huruvida kursen kan hjälpa dig eller om det är något mer vi kan hjälpa dig med. Boka ett besök hos Beatrice Blidner, Saya Ertman Kader, Helena Engberg eller Victoria Fogelblad.