Stress och utmattning

Vad är stress och utmattning?

Stress är en naturlig del av livet. Det är en kraft som hjälper oss att möta utmaningar och åstadkomma förändringar. Rimliga mängder stress inte farligt. För hög belastning under en längre tid är däremot slitsamt och det finns risk för stressrelaterade besvär och utmattning.

I en situation som hjärnan uppfattar som hotfull eller utmanande reagerar kroppen med ett stresspåslag. När vi levde som jägare-samlare bestod hot av vilda djur, fientliga stammar och naturkatastrofer. Även om vi idag inte lever samma liv som på stenåldern så reagerar våra kroppar på samma sätt inför det som hjärnan uppfattar som hotfullt eller utmanande. För dagens människa kan det handla om för många och för svåra arbetsuppgifter, brist på kontroll, svårigheter att få ihop livspusslet, tidspress, relationsproblem, ekonomiska problem och ständig uppkoppling. Oavsett vilken utmaning du möter reagerar kroppen med stress. Det är helt naturligt och till och med nödvändigt eftersom du behöver ett visst mått av stress för att aktivera dig, fokusera och hantera vardagen.

Ibland tar stressen överhanden och pågår oavbrutet under lång tid. Följden blir då brist på återhämtning vilket leder till att stressen sliter på våra kroppar med ohälsa som följd.

Vem bokar jag tid hos om jag upplever stress och utmattning?

Det allra bästa är att ringa receptionen på 031-614080, så kan vi hjälpa dig att hitta den mest optimala tiden för dig.
Annars kan du boka ett första besök hos arbetsterapeuterna Erica Lilic eller John Engström, eller fysioterapeuterna Helena Engberg, Saya Kader Ertman, Beatrice Blidner eller Victoria Fogelblad.

Vad händer i kroppen vid stress?

I nervsystemet finns en icke viljestyrd del som sköter de kroppsliga aktiviteter som ständigt pågår och är nödvändiga för att vi ska vara vid liv och fungera tex andning, hjärtfrekvens, matsmältning och hormonproduktion. Det är det autonoma nervsystemet som innehåller en gasande funktion sympaticus och en lugnande funktion parasympaticus.

Vid stress minskar aktiviteten i den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet varpå matsmältning och andra hushållande aktiviteter stängs av. Den sympatiska delen av det autonoma nervsystemet aktiveras och gör kroppen redo att möta en utmaning eller hot. Pupillerna vidgas, salivproduktionen minskar, andningsfrekvensen ökar, hjärtat slår fortare, blodtrycket stiger, blodet omdirigeras från hud, bukhåla och tarmar till stora skelettmuskulaturen, blodsocker frisätts från levern, blodkoaguleringsförmågan ökar, stresshormoner insöndras och musklerna spänns. Kroppen görs helt enkelt redo för att slåss eller springa för livet. När den sen klarat av hotet och pustar ut går den automatiskt tillbaka till den lugnande funktionen parasympaticus vilket leder till lugnare andning, långsammare hjärtfrekvens och mer avslappnad muskulatur.

När övergår vardagliga stressymtom till att bli varningssignaler?

Att uppleva stressymtom då och då i vardagen är helt naturligt. Pågår de däremot ständigt och blir allt starkare med tiden kan det leda till stressrelaterade besvär såsom nedsatt sömnkvalitet, svårt att hålla fokus, glömska och svårighet att verka i vardagliga sammanhang , relationer och på arbetet.

Tilltagande mental och fysisk energibrist är förstadiet till utmattningssyndrom. Ofta förekommer ökad Irritabilitet, labilitet och stresskänslighet. Muskler kan bli spända och inflammerade och leda till smärta i exempelvis nacke, axlar och huvudet. Yrsel med upplevelsen av att “det gungar” är också vanligt, liksom att tendensen till tinnitus ökar.

Hur kan stressrelaterade besvär och utmattning behandlas?

För att återställa balans i det autonoma nervsystemet behövs behandling som främjar återhämtning. Det kan vara verktyg för aktiv återhämtning såsom fysisk aktivitet, energibesparande strategier, basal kroppskännedom, mindfulness, mediyoga och akupunktur. Oftast behöver flera metoder ingå i behandlingen för att nå minskad trötthet och ökad energi. För att finna rutiner för regelbunden återhämtning nyttjas vardagsrevidering.

Arbetsterapeut och fysioterapeut arbetar tillsammans med patienten för att finna en hållbar rehabiliteringsplan utifrån de individuella förutsättningar som finns.

Hur jobbar arbetsterapeuterna med stressrelaterade besvär? 

En arbetsterapeut utreder hur stressen påverkar dina vanor, rutiner och aktiviteter i din vardag, ger förslag på hur du finner balans mellan aktiviteter och återhämtning. Stödjer dig i att klara av dina vardagliga aktiviteter och identifierar stressreducerande strategier, för att sedan stötta dig att tillämpa dessa på fritiden och arbetet.