Varför får man ont i knät?

Vem bokar jag tid hos om jag har ont i knät?

Det kan vara svårt att veta anledningen till att man har ont i knät. Det är vårt jobb att ta reda på hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Välkommen att boka ett besök till fysioterapeuterna Stina Gustafsson, Viktor Nyvall och Milad Fard om du har ont i knät.

Korsbandsskada i knät

Korsbandsskada – kommer ofta vid kraftigt vrid våld. Vanligast förekommande inom skidåkning eller fotbollsspel. Smärtan kommer ofta omgående och knäet kan kännas ostadigt efteråt. Korsbandet kan stukas eller gå helt av. Fysioterapi är ofta första instans men ibland kan det krävas operation.

Ledbandsskada i knät

På sidorna av knäet hittar vi våra sidoligament. Sidoligamenten har som funktion att hålla knäet stabilt i sidled. Ledbanden kan skadas eller töjas ut. Dessa skador är vanligast förekommande inom idrotten eller vid fall. Dessa skador behandlas i regel medhjälp av Fysioterapi men kan kräva kirurgisk åtgärd vid otillräcklig stabilitet eller kvarvarande smärta efteråt.

Meniskskada i knät

Rotationsvåld kan ofta leda till smärta i knäets menisker. Menisken agerar som stötdämpare och kan skadas vid vridvåld. Likt ledbandsskador är meniskskador överrepresenterade hos idrottare men förekommer även hos den äldre befolkningen. Vid meniskskador är det inte ovanligt att knäet ”låser sig” eller fastnar i en position. Om knäet inte går att böja mer än 90° eller låser sig till den grad att knäet inte går att sträcka bör man söka sig till närmaste akutmottagning.

Patellaluxation (knäskål ur led)

Knäskålen kan hoppa ur led helt eller delvis och återgå av sig själv (subluxation). Skadan uppstår oftast då underbenet roteras eller vid ett slag mot insidan av knäskålen. Ibland kan orsaken vara generell överrörlighet men det kan också bero på anatomin. Vissa har en flackare ledyta eller svag stabiliserande muskulatur. Vanligast förekommande bland unga, fysisk aktiva tjejer.

Instabilitet i knät

Kan bero på t.ex. nedsatt muskelstyrka, överrörlighet eller trauma med påverkan på ligament. En fysioterapeut hjälper dig att individanpassa träning för ökad stabilitet.

Bakercysta i knä

På baksidan av knäet, i knävecket närmare bestämt, finns en bakercysta som kan bli inflammerad och irriterad. Bakercystan i sig är ofta ofarlig och svullnaden kan gå bort av sig själv men ibland kan inflammation bero på en bakomliggande skada, ex. meniskskada eller artros, vilket kan kräva fysioterapi.

Hopparknä, löparknä

Överbelastningsskador som drabbar muskulaturen runt knäet. Vid ett löparknä förläggs smärtan på utsidan av knäet medan hopparknän ofta ömmar under knäskålen. Överbelastningsskador inträffar om man tränar mer än vad kroppen tål eller om man har ett ”felaktigt” rörelsemönster. Oavsett anledning kan den här typen av belastningsskador behandlas hos Fysioterapeut med hjälp av individanpassat träningsprogram och vid behov stötvågsbehandling.

Schlatter

Schlatter är en överbelastningsskada hos barn och ungdomar som förläggs nedom knäskålen. Smärtan förekommer ofta när barnet är aktivt och lindras av vila. Smärtan orsakas av att muskulaturen i framsidan låret ”drar” i dess infästning mot Tuberositas Tibia. Barn i den här åldern har ännu inte fått samma hållfasthet i skelettet som vuxna vilket leder till en lokal inflammation i området när muskulaturen belastas (vid exempelvis hopp, löpning eller trappgång).