MS, ALS & Parkinson

Vem bokar jag tid hos om jag har MS, ALS eller Parkinson?

När det gäller ett nybesök är det allra bäst att ringa receptionen på 031-614080 för att vi då kan anpassa tiden bättre, samt att vi gärna bokar ett besök där du får träffa både fysioterapeut och arbetsterapeut (ett så kallat teambesök).
Fysioterapeut Helene Martinsson och Annika Lövgren jobbar inriktat neurologi tillsammans med arbetsterapeuterna John Engström och Erica Lilic.

MS

Multipel skleros, MS, är en sjukdom som påverkar olika områden i det centrala nervsystemet. En inflammation sker i hjärnan eller ryggmärgen som kan ge många olika symtom beroende på vart inflammationen sitter. De flesta med MS har så kallade skov. Ett skov är en försämring som delvis eller helt kan försvinna. Efterhand övergår sjukdomen ofta i en mer långsam försämring även mellan skoven.

Symtomen varierar från individ till individ men vanliga symtom är domningar, skakningar, spända och svaga muskler, balanssvårigheter, svårt att gå, värk, trötthet, kognitiva besvär (uppmärksamhet, koncentration, minne) och nedsatt kontroll på urinblåsan.

Med rehabilitering hos fysioterapeut och arbetsterapeut kan funktioner och förmågor bibehållas och förbättras.

Parkinson

Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom som påverkar din rörelseförmåga. En långsam nedbrytning av cellerna som producerar dopamin gör att nervimpulserna förändras och det blir svårt att kontrollera sina rörelser.

Symtomen varierar från individ till individ men vanliga symtom är skakningar (tremor), stela muskler (rigiditet) och att rörelser blir långsamma. Det kan vara svårt att påbörja en rörelse t.ex att ställa sig upp eller börja gå. Dessa symtom kallas motoriska symtom men individerna kan även drabbas av olika icke-motoriska symtom så som nedsatt mimik, trötthet, sömnbesvär, blodtrycksfall och för vissa även nedstämdhet och depression.

Med rehabilitering hos fysioterapeut och arbetsterapeut kan funktioner och förmågor bibehållas och förbättras.

ALS

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en motorneuronsjukdom som betyder att nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen, som styr skelettmusklerna, dör och skickar inte längre signaler till musklerna att de ska röra sig.

Symtomen varierar från individ till individ och förloppet kan variera men vanliga symtom är svaghet i en hand eller fot som över tid sprider sig till t.ex båda armar och ben och individen får minskad muskelvolym. Det finns även så kallade bulbära symtom som påverkar talförmåga, sväljning och andning.

Med rehabilitering hos fysioterapeut och arbetsterapeut kan funktioner och förmågor bibehållas och förbättras. Boka tid för bedömning och individanpassad rehabilitering hos oss på Fungera.